Dorpstraat 53 6122 CE Buchten 046 850 4488 info@hoeskamer.nl 24/7
banner1.jpeg

Over uitvaartzorg

Als uitvaartverzorgers ervaren we regelmatig dat nabestaanden worstelen met talrijke vragen over hoe ze na het overlijden van hun geliefde het afscheid invulling gaan geven. Als we voor de eerste keer contact hebben, zijn nabestaanden vaak al bezig met de muziek voor de kerk of de foto’s voor in het crematorium. Daarbij realiseren mensen zich vaak niet dat er eerst tal van andere zaken geregeld moeten worden. Niet vreemd natuurlijk. De meeste nabestaanden hebben geen ervaring met het regelen van een uitvaart. Daarom deze verhalen om u mee te nemen in de verschillende aspecten van een uitvaart.

Als je haar maar goed zit

Eindelijk heb ik in mijn drukke bestaan als uitvaartondernemer de tijd gevonden om mijn haar te doen en naar de kapper te gaan. Terwijl de kapster met toewijding haar werk doet, komt er een schrikbeeld van mezelf als overledene in me op: het beeld dat ik met een lelijke uitgroei van mijn haar opgebaard lig.

Misschien ben ik tegen die tijd niet meer zo ijdel en is het probleem van uitgroei van grijze haren op het moment van overlijden onbelangrijk. Toch vind ik de gedachte dat mijn haar niet goed zit, terwijl mensen een laatste keer persoonlijk afscheid komen nemen, onverteerbaar.

Soms hoor ik dat van nabestaanden ook. Ze vertellen dan hoe het is om afscheid te nemen van een dierbare bij wie het haar niet in het juiste model is gebracht. Nabestaanden kunnen dat als heel onprettig ervaren.

Uitvaartverzorgers kunnen met een laatste verzorging van een overledene veel, maar soms niet alles. Denk bijvoorbeeld aan die altijd goed uitziende oudere dame met zorgvuldig gekapt haar die een langdurig ziekbed en Intensief medicijngebruik achter de rug heeft. Ze heeft op het moment van overlijden waarschijnlijk in lange tijd geen kapper gezien.

Met het schrikbeeld van mezelf met grijze uitgroei nog op mijn netvlies, besef ik hoe belangrijk het is om juist voor deze mevrouw mijn uiterste best te doen bij de laatste verzorging. Als eigenlijk een fris kleurtje nodig is, moeten we dat misschien wel gewoon in overleg met de familie doen. Als je haar maar goed zit. Woorden die opeens een diepere betekenis krijgen op deze donderdagochtend in de kappersstoel.

Ingrid Golsteijn is uitvaartverzorger bij afscheidshuis De Hoeskamer Sittard-Geleen.

Wat nabestaanden over ons zeggen

Als houder van het kwaliteitskeurmerk uitvaartzorg, vragen wij nabestaanden naar hun tevredenheid over onze dienstverlening. Wij zijn er enorm trots op dat nabestaanden onze dienstverlening waarderen met een 9,6.
Een paar citaten van nabestaanden uit ons klanttevredenheidsonderzoek:

Wat nabestaanden over ons zeggen

Als houder van het kwaliteitskeurmerk uitvaartzorg, vragen wij nabestaanden naar hun tevredenheid over onze dienstverlening. Wij zijn er enorm trots op dat nabestaanden onze dienstverlening waarderen met een 9,6.
Een paar citaten van nabestaanden uit ons klanttevredenheidsonderzoek:

Afscheidshuis de Hoeskamer

...een plek in de voormalige gemeente Born waar nabestaanden in een warme, intieme en huiselijke sfeer afscheid kunnen nemen van hun overleden dierbaren”

De Hoeskamer is een initiatief van Golsteijn en Kempkens Uitvaartzorg V.O.F.

Ons adres