Dorpstraat 53 6122 CE Buchten 046 850 4488 info@hoeskamer.nl 24/7
banner1.jpeg
Image

Voor iedereen een betekenisvol afscheid

Afscheid nemen van een dierbare. Je staat er liever niet bij stil. Toch komt ook voor jou een keer dat moment. Het is de enige zekerheid die ons leven biedt. En als het eenmaal zover is, dan wil je dat graag op een betekenisvolle en waardige manier doen. Je hebt een persoonlijke en eigentijdse uitvaart voor ogen.

Samen met jou geven we vorm aan een afscheid dat troost en houvast biedt voor de tijd erna. We geven samen invulling aan een afscheidsceremonie, waarbij iedereen je dierbare zal herkennen. Herinneringen en verhalen vormen hierbij de inspiratiebron.

In vergelijking met andere, meer traditionele uitvaartcentra, kunnen wij in afscheidshuis de Hoeskamer meer ideeën en wensen mogelijk maken. Ons huis biedt daar letterlijk en figuurlijk alle tijd en ruimte voor.

Afscheidshuis de Hoeskamer

Het gevoel van thuis...

Ons uitvaartcentrum, is uniek in de regio. Wij ontvangen onze gasten in ruime en huiselijk ingerichte rouwkamers. Daarnaast beschikt ons huis over een aula waar persoonlijke afscheidsbijeenkomsten in kleine kring en grotere condoleancebezoeken mogelijk zijn. Maar ook voor een informeel samenzijn achteraf is er alle ruimte. Uiteraard is het mogelijk een hapje en drankje te serveren om bij- of na te praten.

Nabestaanden voelen zich meteen thuis in het karakteristieke gemeentelijke monument uit de jaren dertig. Warm, mooi, rustgevend en sereen, een fijne plek; zomaar een greep uit de hartverwarmende woorden die gasten kiezen als ze de sfeer van het afscheidshuis omschrijven.

De Hoeskamer is een plek die, ondanks de verdrietige omstandigheden, uitnodigt om elkaar écht te ontmoeten, mooie herinneringen te delen en waardevolle nieuwe herinneringen te maken voor de tijd erna.

Image
Image

Opbaring

In de Hoeskamer spreken wij liever over verblijf...

Wanneer kunnen we naar moeder/vader komen kijken? Het is een veel gestelde vraag. Vanuit de traditionele kijk op afscheid nemen, niet zo vreemd. Maar vanuit de filosofie van de Hoeskamer, toch een wat gekke woordkeuze. In de Hoeskamer gebeurt in de dagen voorafgaand aan de uitvaart meer dan de overledene nog even ‘bekijken’.
Onze ruime, sfeervolle en huiselijk ingerichte kamers nodigen uit om samen te komen, écht te ontmoeten en herinneringen te delen. Aspecten die belangrijk zijn in het rouwproces.

Je overleden dierbare, ligt niet in de kist maar op een bed. Het geeft mensen rust de overledene mooi verzorgd te zien ‘rusten’ op een zacht bed. Het maakt het bezoek aan de overledene letterlijk toegankelijker.

Wij kennen geen vaste bezoektijden. Samen met jou bekijken wij welke (bezoek-)tijden passend zijn. Daarbij is het belangrijk dat je tijdens je bezoekmomenten alle tijd kunt nemen. En minstens zo belangrijk, dat je alle privacy hebt. Wij ontvangen daarom nooit meerdere gezelschappen tegelijkertijd.

Bezoekmomenten

Ruimte tot eigen invulling...

Er bestaat geen spoorboekje voor rouw. Iedereen heeft iets anders nodig. In alle privacy samenzijn met je liefste? In een ongedwongen sfeer met de familie een laatste kopje koffie op de kamer bij oma? In intieme kring een toost met een glaasje wijn op opa’s leven? Of juist een groot openbaar condoleancebezoek voor de vele vrienden en bekenden? Ons afscheidshuis biedt alle intimiteit aan kleinere gezelschappen én tevens alle ruimte voor de ontvangst van grote gezelschappen.

Onze ervaring leert dat mensen, die bang zijn om een overledene te bezoeken, door de huiselijke sfeer in de Hoeskamer vaak zonder veel moeite over hun angst heenstappen.
Wil je de overledene toch liever niet bezoeken? Er staan tijdens jullie bezoekmoment meerdere ruimtes ter beschikking. Zo kun je je eigen invulling aan het samenzijn geven, door toch aanwezig te zijn, om je naasten tot steun te zijn en belangstellenden te ontmoeten, zonder in de rouwkamer van de overledene te hoeven komen.

En voor de allerkleinsten is het door de fijne sfeer een doodnormale zaak om oma of opa een laatste groet te brengen. Alle ingrediënten zijn in de basis aanwezig om je kinderen zonder beladenheid kennis te laten maken met dit moeilijke onderdeel van het leven.

Image
Image

Afscheid in kleine kring 

In de Hoeskamer wordt een klein afscheid ‘groots’ ervaren. Steeds meer mensen maken bewust de keuze in kleine kring afscheid te nemen. Omdat er door de hoge leeftijd van de overledene nog maar een klein netwerk is. Of omdat degene een teruggetrokken leven heeft geleid.

Ook kan het zijn dat zich zóveel mensen verbonden voelen met jou, je naasten en de overledene dat de opkomst bij een openbare afscheidsceremonie dusdanig groot zal zijn dat het onmogelijk wordt het afscheid het intieme karakter te geven dat jij voor ogen hebt. Ondanks alle nare herinneringen aan de corona-tijd, heeft deze periode ons geleerd dat ‘groot’ niet altijd beter hoeft te zijn. Velen hebben ervaren dat een uitvaart in kleine intieme kring juist heel fijn kan zijn. Terug naar de basis, met alle ruimte voor je emoties en ‘jezelf kunnen zijn’.

Maar wat is in dat geval een geschikte locatie? De kerk of de aula van een crematorium voelt dan vaak toch als groot en afstandelijk. De Hoeskamer leent zich bij uitstek voor een afscheid in kleine kring. Met onze jarenlange ervaring in afscheidsbijeenkomsten in kleine kring op onze locatie, durven wij ons ‘specialist’ op dit gebied te noemen.

In de Hoeskamer kunnen wij afscheidsbijeenkomsten faciliteren tot maximaal 35 personen.

Uitvaart op een bijzondere locatie

De aula van een crematorium of de kerk zijn vanuit onze traditie voor de hand liggende locaties waar mensen samenkomen voor een uitvaart. De laatste jaren kiezen steeds meer nabestaanden voor een eigentijdse afscheidsceremonie op een andere - vaak bijzondere - locatie.

Een minder beladen sfeer, meer tijd voor het samenzijn - en niet onbelangrijk - meer mogelijkheid om juist de mooie herinneringen aan het leven samen te vieren, zijn veel gehoorde argumenten om deze keuze te maken. Wij horen van velen terug dat een uitvaart op een andere locatie als een ‘passender’ afscheid wordt ervaren. Mensen halen tot lang na de uitvaart troost en houvast uit de fijne sfeer van de locatie, de eigentijdse en betekenisvolle afscheidsceremonie en het ongedwongen samenzijn.

In beginsel kan op elke locatie een afscheidsbijeenkomst georganiseerd worden. De eigen tuin, een plek in de natuur, het clubhuis, de stamkroeg, de favoriete horecagelegenheid van de overledene, een kasteel, een oude boerderij of een rustieke molen. Zomaar een aantal voorbeelden van bijzondere locaties in onze regio.

Maar met de keuze van een locatie ben je er niet. Deze moet vaak nog geschikt gemaakt worden om een afscheidsceremonie te houden. Wij hebben de kennis én de faciliteiten in huis om je daarbij te helpen en te ontzorgen.

Image
Image

Afscheidsceremonie: meer dan woorden

In een kerk wordt de uitvaartdienst voorgegaan door een priester of dominee. Een kerkelijk afscheid kent een aantal vaste gebruiken en rituelen. Zo wordt er betekenis gegeven aan het overlijden en het afscheid.

Steeds minder mensen kiezen voor een kerkelijke uitvaart. Maar al te vaak zien we dan dat de uitvaartleider een standaard verhaal voorleest. Wij vinden dat daarmee de overledene én de familie tekort wordt gedaan. Wij investeren veel tijd aan de voorbereiding van de afscheidsbijeenkomst. Immers een goed afscheid helpt bij de rouwverwerking.

In de korte periode tussen het moment van overlijden en de dag van de uitvaart hebben we intensief contact. Zo krijgen wij een steeds beter beeld van hoe de overledene was. Anekdotes van vroeger komen boven, foto’s en muziek worden verzameld. Zo ontstaat langzaam dat persoonlijke verhaal van mooie – en soms ook minder fijne - herinneringen. Dat verwerken wij in een afscheidsceremonie waarin iedereen de overledene zal herkennen.

En soms is het passend de dienst in het Limburgs dialect te verzorgen. Een afscheidsceremonie in ‘ôz mooderstaal’ kan voor mensen met Limburgse roots, een groot verschil maken.

De laatste verzorging

De laatste decennia is het verzorgen van een overledene na overlijden vooral een taak van de uitvaartondernemer geweest. Maar de laatste jaren zien we dat nabestaanden langzaam aan de behoefte weer voelen om hier zelf bij aanwezig te zijn en mee te helpen. Als nabestaanden er zelf niet om vragen, maken wij de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij de laatste verzorging altijd bespreekbaar. Onze ervaring leert dat het meehelpen bij de laatste verzorging bijdraagt aan het rouwproces.

Het voorbereiden van een overledene op de opbaring begint met de ‘technische verzorging”. Dat gebeurt doorgaans niet in het bijzijn van de familie. Daarna volgt het ‘zachtere’ deel van de verzorging, zoals het aankleden en de cosmetische verzorging.
Anders dan mensen soms denken, is die verzorgings-
ruimte bij ons niet klinisch, maar juist sfeervol ingericht, met zacht licht en muziek op de achtergrond. Samen zorgen we ervoor dat de overledene er zo herkenbaar en natuurlijk mogelijk uitziet. Voor het hele proces nemen we uiteraard uitgebreid de tijd.

Een goede laatste verzorging geeft waardigheid terug aan de overledene. Daarom geven wij alle overledenen dezelfde aandacht en respectvolle verzorging. Ook als de familie niet bij de verzorging aanwezig is of als er geen rouwbezoek is gepland.

Image
Image

De laatste rit: Zelf de rouwauto rijden

Vroeger bracht je moeder je overal naar toe. Naar school, naar de sportclub, naar een feestje; achterop de fiets of op de achterbank van de auto. Met de jaren keerden de rollen om. Steeds vaker bracht jij haar. Naar de trein, naar het vliegveld, naar familie in het Noorden van het land of zomaar een tochtje door de natuur.

En dan komt de dag dat je moeder de laatste rit maakt naar haar laatste rustplaats. Meestal verzorgt de uitvaartonderneming het vervoer. Maar heb je er weleens bij stil gestaan dat jij deze laatste rit ook zelf achter het stuur kunt plaatsnemen? Zo’n laatste eerbetoon voor de overledene door een naast familielid maakt de uitvaart extra betekenisvol en persoonlijk.

Ben je in het bezit van een geldig rijbewijs? Dan mag je na een korte instructie onze rouwauto rijden. Er zijn families die daar niets voor voelen. Dan verzorgen wij uiteraard netjes het vervoer. Nabestaanden die besluiten de rit zelf te verzorgen, kijken terug op een onvergetelijke en troostende ervaring.

De historie van ons pand

Afscheidshuis de Hoeskamer is gehuisvest in een historisch pand, dat met recht de status van gemeentelijk monument heeft gekregen. De plek waar het gebouw staat, heeft altijd een maatschappelijke functie in de dorpskern gehad. In 1884 werd het fundament gebouwd voor een school en onderwijzerswoning. Het toenmalige schoolgebouw had een ommuurde binnenplaats, waar ook één van de vijf dorpspompen van Buchten stond. Het was een belangrijke centrale plek voor de inwoners van het toenmalige Buchten. 

Het schoolgebouw werd in 1933 afgebroken, maar het fundament werd gebruikt om het nieuwe Raadhuis te bouwen. In 1935 is het Raadhuis in gebruik genomen. Ook als gemeentehuis had het gebouw een belangrijke functie voor Buchten. Het bordes is vaak gebruikt om een defilé af te nemen. Op 18 september 1945 werd Buchten bevrijd. De bevrijding werd ook in Buchten ‘gevierd’, waarbij het bordes werd gebruikt voor het afnemen van de grote bevrijdingsoptocht. 

Naarmate Buchten als dorp groeide, werd ook het gebouw aan de achterzijde uitgebouwd om de groeiende gemeentelijke organisatie te huisvesten. Het gebouw heeft zijn gemeentelijke functie behouden totdat de gemeente in 1982 verhuisde. In 2015 kreeg het gebouw zijn maatschappelijke functie terug. Op 4 oktober 2015 werd het pand tijdens een open dag officieel als uitvaartcentrum in gebruik genomen.

Image
Image

Ik heb een uitvaartverzekering... wat nu?

Veel mensen zijn verzekerd voor uitvaartkosten. Wij zijn een onafhankelijke uitvaartonderneming, niet gelieerd aan welke uitvaartverzekeraar dan ook. Maar wist je dat je altijd bij ons terecht kunt? Ook met een uitvaartpolis bij DELA, Monuta, Yarden of Ardanta ben je vrij in de keuze van uitvaartonderneming.

Een voorbeeld:
Mensen die van oudsher verzekerd zijn bij DELA, denken vaak dat zij de uitvaart daarom ook door DELA moeten laten uitvoeren. Of dat, als men toch kiest voor een andere uitvaartonderneming, dat slechts kan tegen aanzienlijke meerkosten. Dat is een groot misverstand. Om te beginnen, heb je altijd vrije ondernemerskeuze. Als je kiest voor het team van afscheidshuis de Hoeskamer en voor onze locatie, dan kunnen wij de verzekerde diensten van het DELA uitvaartplan vaak 1 op 1 uitvoeren. De meerkosten die je bij ons maakt, zijn niet hoger dan de meerkosten die je bij DELA ook zou maken.

Heb je een uitvaartkostenpolis bij een grote landelijke uitvaartverzekeraar en wil je weten wat het betekent om jouw uitvaartwensen lokaal uit te laten voeren door het team van de Hoeskamer? Bel ons gerust. We maken een transparante kostenbegroting voor je.

Het team van Afscheidshuis de Hoeskamer

Ingrid Golsteijn, Peter van Eert en Eric Kempkens zijn Register uitvaartverzorgers. Als specialisten in betekenisvolle, persoonlijke en eigentijdse uitvaartverzorging ondersteunen en inspireren wij je graag bij het organiseren van een goed afscheid.

Uit ervaring weten wij dat een goed afscheid helpt bij het rouwproces. Goed afscheid nemen betekent voor iedereen iets anders. Samen met jou organiseren wij een uitvaart die recht doet aan het leven van je dierbare en die past bij de wensen van jou en de nabestaanden.

Overlijden melden

Laten we hopen dat je voorlopig geen beroep op ons hoeft te doen. Mocht die dag toch aanbreken, dan adviseren en helpen we je graag bij het organiseren van een passend en betekenisvol afscheid. Voor het melden van een overlijden zijn wij 24/7 bereikbaar op telefoonnummer
046-8504488.

Is er een uitvaartkostenverzekering? Bel ons dan rechtstreeks en als eerste. Wij zorgen dat de verzekeraar wordt geïnformeerd en alle relevante informatie krijgt om de
uitvaartkostenpolis af te handelen.

Image

Wat nabestaanden over ons zeggen

Als houder van het kwaliteitskeurmerk uitvaartzorg, vragen wij nabestaanden naar hun tevredenheid over onze dienstverlening. Wij zijn er enorm trots op dat nabestaanden onze dienstverlening waarderen met een 9,6.
Een paar citaten van nabestaanden uit ons klanttevredenheidsonderzoek:

Afscheidshuis de Hoeskamer

...een plek in de voormalige gemeente Born waar nabestaanden in een warme, intieme en huiselijke sfeer afscheid kunnen nemen van hun overleden dierbaren”

De Hoeskamer is een initiatief van Golsteijn en Kempkens Uitvaartzorg V.O.F.

Ons adres

Login